Turistas

Östeuropa och Australien är delar av världen som är ”ökända” för försvinnanden. Det går massa myter över vad som har hänt människorna. Enligt filmer som Hostel och Wolf Creek, vilka sägs vara baserade på verkliga händelser så kan man få ett hum över det groteska som händer. I samma anda går filmen Turistas, men den här gången handlar det om Brasilien. Den baseras delvis på den välkända myten om att vakna upp i ett badkar fullt med is, efter att ha blivit drogad och fått ett organ stulet.

Tre amerikanska vänner (bl.a. Josh Duhamel från Transformers) reser genom Brasilien. Men redan under bussresan råkar passagerarna ut för en bussolycka, men lyckas ta sig ur bussen innan den voltar nedför stupet. Under tiden de väntar på en ny buss, lär de känna två britter och en australiensk. En utav amerikanarna tar ett foto på ett barn och när pappan ser detta reagerar han väldigt starkt. Den språkliga barriären är dock inget problem eftersom kvinnan från Australien kan portugisiska. Redan här sätts första tonen av filmen, när hon berättar att personer från I-länder tar organ från fattiga. Men de kommer snabbt över detta och går mot stranden, där allt är livat. Framåt natten blir det fest och de dricker, dansar och älskar den inbjudande brasilianska atmosfären. Det är inte förrän de vaknar, som de inser att de blivit drogade och blivit bestulna på allt. De är någonstans mitt i Brasilien och har inga pengar eller pass. Vad de än inte vet är att någon väntar på dem, någon som vill göra dem illa.

Turistas är lite av en slasherfilm. Den påminner till en viss del av Wolf Creek. Men obehaget och den ”mitt-i-ingenstans-ångest”-atmosfären som bildades i Wolf Creek, levereras inte i Turistas och den faller ganska platt. En hel del scener utspelas i mörker, men de sker så snabbt att man inte vet vad som händer, vilket gör en lite besviken som tittare.

Filmen är inte läskig, men mot slutet när tempot ökar så hejar man på huvudpersonerna, som genom ”försynens hjälp” klarar av det mesta. Det kan uppstå ögonblick som man finner en aning patetiska, t.ex. att en utav huvudpersonerna hittar en schweizisk armékniv och tänker ”cool” och stoppar ner den i fickan (givetvis kommer den till hjälp) och även att den ökända Amazonas bara återspeglas vid ett tillfälle när myror krypor på en utav huvudpersonernas händer vid ett olägligt tillfälle. Det som var positivt var avsaknaden på ”hoppa-till-scener”. Bara för att det på en millisekund sker något oväntat som man hoppar till av, betyder det inte automatiskt att filmen är läskig.

Gillar man stympning, halvnakna kroppar och Brasiliens vackra miljö så kan filmen definitivt fungera som kvällsmys.

Betyg 2/5Kommentera