The Silent House

The Silent House (La Casa Muda) är en 78 minuters  spansk-urugaysk skräckfilm som främst är känd för att ha  blivit gjord utan en enda klippning. Den sägs vara den  första skräckfilmen som är gjord på en lång tagning.

Laura och hennes far anländer till en stuga som finns  belägen mitt i ingenstans. Meningen är att de ska reparera  och fixa till huset, för att ägaren vill sälja det. De kommer  sent på kvällen och tänker spendera natten där, för att  vakna tidigt och vara så effektiva de kan. Men när Laura  lägger sig börjar hon höra mystiska ljud. Hon väcker sin far som då går upp till övervåningen för att se vad det är som står på. Det sista Laura hör från honom är ett plågsamt stönande och när hon försöker fly från huset, märker hon att alla dörrarna är låsta.

The Silent House är en långsam men effektfull och skrämmande film. Man följer Lauras väg genom huset i hopp om att hitta en väg ut och på vägen händer en läskig sak efter den andra. Det är mörkt och bakgrundsmusiken är enkel, men obehaget ökar allteftersom. Fast det uppstår aldrig direkt någon klimax. Istället är det mest att man sitter på nålar och väntar på att något fruktansvärt ska hända.

Den ger en känsla av Blair Witch Project och Paranormal Activity, men till skillnad från de så är videokameran ett icke-existerande medium i Lauras värld. Om jag ska dra liknelser till andra skräckfilmer så får det bli Switchblade Romance (Haute Tension) och Them (Ils).

Jag gillade filmen, men man kunde somna lätt efter att ha sett den. Den var inte mentalt påfrestande. Jag gillar skräckfilmer som inte bara är ännu en rulle från Hollywood. För med sådana filmer vet man inte vad man kan vänta sig. Det enda man kan vänta sig är det oväntade och det är precis som i filmen.

Slutet kan göra flera besvikna och det var inte jätteoriginellt. Men vägen dit är i alla fall obehaglig. Glöm inte att kolla på eftertexterna och fortsätt även kolla efter eftertexterna, då filmen fortsätter i några minuter.

Kuriosa: Filmen är baserad på en verklig händelse från 1940-talet!

Betyg 3,5/5Kommentera