Skräck – Boken som Gud glömde

Skräck – Boken som Gud glömde
Författare: Mattias Lindeblad

Skräck … Varifrån kommer vår fascination av denna genre? Kan det vara så att man får en försmak som spädbarn? En känd regissör sa en gång: ”Vad är det första man gör när man kommer fram till en vagga med ett litet barn? Man håller upp sina händer framför ansiktet, tar bort dem och säger ”BU!””

I Mattias Lindeblads bok, ”Skräck – boken som Gud glömde”, får vi följa med på en resa in i skräckens förlovade land. Boken är varken ett skräcklexikon eller en avhandling från någon blivande filmvetare. Det är en resa sedd ur skräckfantastens perspektiv – författarens eget. Lindeblad tar ett grepp på hela skräckgenren och berättar om och undersöker det han tycker är spännande och fascinerande inom film, litteratur, musik och konst – allt ifrån barndomens läskiga serietidningar via suddiga piratkopierade vhs-filmer i tonåren till det som lockar och skrämmer idag. Fakta blandas med personliga skräckrelaterade anekdoter, klassiska citat, underfundiga listor, bok- och filmtips, intervjuer med nördar, rockstjärnor, experter, skådespelare, medium, regissörer, psykologer, konstnärer och präster. Särskilt spännande är de djupgående samtalen med skådespelarna Robert ”Freddy” Englund från ”A Nighrmare on Elm Street” och Gunnar ”Leatherface” Hansen från ”Motorsågsmassakern”.

”Skräck – boken som Gud glömde” är fantastiskt rolig att läsa. Om man är eller har varit ett fan av skräck under 70- och 80-talet lovar jag många skratt och mycket igenkänning. Den fungerar även som ett tidsdokument och behandlar en period i vår historia då ordet ”video” var något oerhört negativt och skräckgenren ful och demoraliserande. Det kanske är svårt att förstå för de som växer upp idag hur spännande jakten på flimriga tredjehandskopior av svåråtkomliga filmer kunde vara. Men under axelvaddarnas årtionde var avståndet till obskyr italiensk giallo och oklippta rullar med Freddy, Jason, Leatherface och Pinhead oerhört långt – figurer som idag har ikonstatus. Den yngre generationen läsare får en inblick i hur det var att som skräck-fan växa upp i moralpanikens Sverige. Författarens upplevelser och känsla för detaljer gör att många härliga och skrämmande minnen väcks till liv.

Läsupplevelsen förhöjs ytterligare ett snäpp tack vare bilder, författarens privata foton och de härliga illustrationerna signerade Henrik Lange. Som en röd tråd genom hela boken löper två pratglada tecknade versioner av Regan från ”Exorcisten” och Leatherface från ”Motorsågsmassakern” som kommenterar, dissar och upplyser där det behövs. ”Skräck – boken som Gud glömde” har något för novisen såväl som för den inbitne skräckfantasten, och sällan har väl uttrycket ”det är resan som är målet” stämt bättre.

Mattias Lindeblad är kanske mest känd för gemene man som ena halvan av Rundgångsduon ”Melker & Mattias”, som bland annat gjort både radio och tv i hårdrockens tecken. Så sent som 2010 släppte dessa herrar sin andra bok i ämnet, ”Mer hårdrock – smink, läder och headbanging”, så man kan ju förstå att Mattias återkommer en hel del till detta även i denna bok, för skräck och hårdrock hör ju trots allt på något märkligt och självklart sätt ihop …

Linus SwenssonKommentera