Quarantine

Quarantine är en nästintill identisk remake av den spanska, kritikerrosade filmen [Rec].

Filmen handlar om en TV-reporter, Angela, som ska göra ett reportage över brandmän. Istället för den ”typiska” början av skräckfilmer, d.v.s. där det händer något läskigt som för det mesta sätter stämningen, så börjar filmen ganska neutralt. Angela får en guidad tur och märker av den manliga och en aning kvinnoförnedrande atmosfären som genomsyrar brandkåren. Men hon hoppas på en uttryckning och det gör även vi som tittare, för att vi vill se något hända. Efter ett tag går larmet och Angela hinner knappt gå på brandbilen som för de till ett hus, för att se hur det ligger till med en gammal kvinna, något som antas vara en medicinsk standardprocedur. Men snart märker man att det är något som inte stämmer med henne och när den gamla kvinnan attackerar en brandman och biter denne brutalt i nacken, hinner man inte ens blinka. Händelseförloppet eskalerar snabbt, trots att det finns mycket kvar av filmen. Lägenheten sätts plötsligt i karantän och i lägenheten finns det något som gör människorna till zombie-aktiga varelser.

För att vara en amerikansk remake så tycker jag att den håller hög kvalité, vilket till större del beror på det identiska manuskriptet. Visserligen förstår jag inte meningen i att göra en amerikansk version av en redan bra film, men jag tyckte definitivt att den var bra och sevärd.

Filmen visas utifrån kameran som skiftar mellan kameramannen och TV-reportern, vilket ger en mer äkta känsla och som ökar obehaget. Ljussättningen är trots den mörka miljön bra och det är inte mycket man missar (tack vare kameraljus och mörkerseende). Det enda man ibland hoppas på är att de ska vrida kameran åt vissa håll för att se vad det är som händer, istället för att sitta på nålar och gissa.

Quarantine lämnar en del obesvarade frågor och efter vad jag har sett så baseras inte Quarantine 2, på uppföljaren av Rec och om man inte sett Rec2, så kan man lämnas lite otillfredställd.

Men den är spännande, det finns en hel del hoppa-till-moment och den klaustrofobiska atmosfären som skapas, påverkar en själv.

Betyg 4/5Kommentera