One missed call

Min första upplevelse av japansk skräckfilm var filmen One missed call, som är gjord av Takashi Miike. Efter detta var jag såld – och livrädd. I sin stil skiljer sig japansk skräck ganska mycket från den gjord i väst, även om den japanska stilen nu kopierats mycket när man gjort om japanska orginal till amerikanska (The Ring, The Grudge).

I One missed call handlar det om ungdomar som en efter en får ett missat samtal på sin mobil. Samtalet visar sig vara från den egna mobilen, men en dag framåt i tiden. När de lyssnar av telefonsvararen kan de höra sig själva dö på fasansfulla sätt. Som anat sker detta också på riktigt en dag senare. Hur skall de kunna stoppa det?

Japanerna är mycket mer gränslösa i sitt filmskapande och vilka vidrigheter som helst kan dyka upp. Med ryckigt filmande, hastiga effekter och oväntade händelser bygger de upp en enorm spänning. Att inte känna sig i alla fall extremt illa till mods borde vara omöjligt när man ser denna filmen.

Det enda negativa är att japanska filmskapare inte alls har samma behov av logiska slut som vi har. Ofta är sluten obegripliga oh ger inte alls svar på alla frågor man hade. Om man bara vill bli rädd är dock detta av mindre vikt.Kommentera