Låt den rätte komma in

Till att börja med så är detta är både en av de bästa vampyrfilmerna jag har sett och även en av de bästa svenska filmerna jag har sett. Jag hade läst boken med samma namn något år innan jag såg filmen, så jag var lite nervös att de skulle förstöra den positiva bilden jag fått av boken. Detta var dock ingen risk, då författaren John Ajvide Lindqvist själv skrivit manus till filmen.

Visst finns det olikheter mellan bok och film och visst saknar jag vissa saker från boken i filmen, men samtidigt om man ska få en bok på 250 sidor ner till ett filmmanus på 60 sidor så måste man ju stryka vissa saker. Att de tex. strök vissa bihandlingar och biroller är fullt förståligt, för att kunna koncentrera sig på huvudhandlingen och huvudpersonerna. Även om det är lite synd att Virginias (Ika Nord) förvandling till vampyr gott hade kunna ha förklarats och visats mer.

Däremot är det väldigt synd att de minskat Håkans (Per Ragnar) roll, så att han försvinner efter halva filmen. Jag liksom många andra satt nog och väntade på att han skulle komma tillbaka och vara med i den spännande och otäcka upplösningen som finns i boken, men i filmen så var han inte alls med. De har också strukit de pedofila dragen i filmen, vilket kanske är lika bra, för annars hade nog filmen fått alldeles fel och negativ uppmärksamhet.

Det är en väldigt snygg film, vackert filmad och med stämningsfull musik. Det är också väldigt häftiga effekter tex. ett gäng kattor som blir helt galna när de träffar en vampyr och en mycket realistisk frätskada. Hela historien utspelar sig 1982 och de har fått till de rätta miljöerna, bilarna, kläderna, musiken och det känns verkligen som 80-tal. Det känns också som om hela filmen faktiskt utspelas i Blackeberg, men vad jag har läst så spelades mycket in i Luleå, eftersom vi har så lite snö i Stockholm nu för tiden.

De två barnen Kåre och Lina som spelar Oskar och Eli gör ett väldigt bra jobb, speciellt för att både vara nybörjare och barnskådespelare. Sedan att de dubbat tjejen som spelar Eli kan jag tycka känns lite onödigt, men det har i alla fall gjort ett bra jobb med dubbningen, så det är inget du märker av om du inte vet om det.

Den som går för att se denna film endast för att se en skräckfilm, med en massa mord och blod är lite fel ute. För detta är lika mycket en vardagsskildring av 80-talet, en kärlekshistoria mellan två barn och en dramahistoria om mobbning. Men visst innehåller den en hel del ”hoppa till scener”, mord och blod också, det är ju ändå en vampyr det handlar om.Kommentera