House of orphans

Amanda, hennes mamma och hennes nya man skall flytta till ett stort hus ute på landet. Amandas biologiske far omkom i en drunkningsolycka några år tidigare och hon är väl inte överdrivet förtjust i vare sig moderns man eller tanken på att flytta. Till första besöket i det nya huset får hon i alla fall ta med sig sin bästa kompis och så åker de iväg alla fyra till det nya huset.

Amanda och hennes kompis går snart på upptäcksfärd i det stora huset, nere i källaren hittar de en dörr gömd bakom en hylla. De får upp dörren och hittar en gömd del av källaren. Nu börjar det snart visa sig att det här huset ruvar på hemska hemligheter. Amanda ser en liten pojke nere i den stängda delen av källaren, han förföljer henne genom källaren och det slutar med att Amanda förlorar medvetandet.

Lite senare samma dag träffar de sin nya granne, en märklig man som lystrar till namnet Jackson. När han får höra talas om att Amanda sett en liten pojke i källaren blir han plötsligt allvarlig och säger att han måste prata med flickorna. Han berättar hårresande berättelser om vad som förekommit i huset de flyttat till. Över hundra år tidigare drevs ett barnhem i huset. Föreståndarna var minst sagt fruktansvärda människor som misshandlade, utnyttjade och till och med mördade barnen som bodde där. Enligt legenden skall paret ha gömt en skatt i källaren och kvinnan i familjen lär girigt gå runt i källaren än idag och vaka över sina pengar.

Det här är något så ovanligt som en Svensk skräckfilm. Den är inspelad i Gällivare och bygger på en lokal legend som berättas där uppe. Det fanns faktiskt ett barnhem som drevs av en mycket grym föreståndarinna. Hon hade för vana att sätta barnen i ett bestraffningsrum hon hade på vinden. En gång satte hon in en pojke där och glömde sedan bort honom. Han fick sitta så länge att han till slut svalt ihjäl. Enligt legenden går nu pojken igen i det gamla barnhemmet.

Regissören Daniel Lehmussaari fascinerades av berättelsen och lät den ligga som grund för manuset till House of Orphans. Ursprungligen ville han tydligen spela in filmen i det riktiga barnhemmet som fortfarande står kvar. Tyvärr var golven så pass murkna att det inte gick att genomföra. Men rekvisitan är i många fall äkta. Bland annat barnsängarna som används i filmen är hämtade från det riktiga barnhemmet. Sådana små detaljer gör att filmen känns än mer obehaglig.

House of Orphans är en lågbudgetproduktion, det är det inget snack om. MEN det är också en film som visar att det inte alltid är den som har störst budget som gör den bästa filmen. House of Orphans är nämligen en riktigt bra skräckis. För att vara Svensk är den väldigt Osvensk, man får stundtals nästan lite asiatiska vibbar av filmen. Effekterna ser bra ut, den är snyggt klippt och kanske framförallt, väldigt snyggt filmad. Särskilt ett parti i filmen som skall föreställa samma plats hundra år tidigare är nästan brutalt snyggt gjort.

House of Orphans bjuder på några rejäla asgarv, spöken, monster, avhuggna lemmar och givetvis … hinkvis med blod. Den här lilla pärlan rekomenderas förbehållslöst till precis alla. Dessutom stöder man genom ett köp av den här produktionen av Svensk skräckfilm och det vore ju väldigt trevligt om det började produceras lite mer av den varan.2 reaktioner på ”House of orphans

Kommentera