Fåglarna

 Hitchcock är för de flesta ett välkänt namn inom thriller/skräckgenren, eller film generellt, med filmer som Psycho, Fönstret år gården, Rebecca och Fåglarna. Men i hans kändisskap föreligger det dock en brist: att många utav hans filmer har något av 50 år i nacken. Detta märks bland annat i Fåglarna.

Melanie åker till den lilla hamnstaden Bodega Bay för att skoja med ungkarlen Mitch som betett sig charmerande oförskämt mot henne. När de träffas uppstår vad som skall bli en romans. Men det gröna och fridfulla Bodega Bay skapar hinder i denna spirande romans: en mås attackerar Melanie, en annan flyger in i dörren till hennes hus och under ett barnkalas försöker flera hundratals måsar få sin bit av människorna. Detta är bara början till en serie av attacker som eskalerar allt eftersom. Och människorna är inte säkra någonstans, då måsarna tar sig in överallt.

Fåglarna tar instängdhet till en ny nivå. Vad ska man göra när man varken kan gömma sig ute eller inne, när hela världen (=Bodega Bay) föreställer ett öppet fält för fienden, där de bara kan ta för sig av människorna? Men tyvärr märks det inte av i stämningen. Det blir inte ens obehagligt, det blir bara små sår på huden och som ”bäst” utpickade ögon.

Det som filmen kunde ha vunnit på, var människornas reaktion mot Melanie. Det var inte förrän hon kom till staden, som det började hända konstiga saker. Ifall Hitchcock hade visat hur långt människorna hade varit villiga att gå för att återställa balansen, hade filmen definitivt varit läskigare.

Slutet är lite av en besvikelse. Man får aldrig reda på varför fåglarna gjorde som de gjorde. Filmen sägs vara baserad på en verklig händelse, och vid den tidpunkten kunde man inte förklara detta fenomen. Kanske var det därför Hitchcock valde att ha ett sådant slut, då det okända oftast förefaller mer läskigt. För själva sanningen är inte så speciell: ett toxin utsöndrat från alger som gjort fåglarna ”fulla”.

Fåglarna sägs vara en klassiker som man bör se ”innan man dör”. Men för att vara ärlig så förstår jag inte storheten i denna film, vilket kanske beror på att den är daterad. Det positiva är dock skådespelarinsatserna. Ifall blickar kunde döda, skulle skådespelarna dödat varandra om och om igen, före fåglarna.

Betyg 1,5/5Kommentera