Dangerous Water

Ja, bara originalpostern och originaltiteln Spring Break – Shark Attack sätter B-stämpeln på denna film. Detta är från början en tv-film som sändes på amerikanska CBS vilket märks både på de halvdana skådespelarinsatserna och de störande svarta rutorna, som är till för planerade reklampauser, som dyker upp mitt i de spännande scenerna. Jag antar att detta är en i filmserien ”Shark Attack”, så ni som sett dessa vet säkert ungefär vad ni har att vänta er.

Hajarna var tyvärr ganska dåligt gjorda, medan effekterna med bitsår och sprutande blod var desto bättre. Undervattenscenerna är ganska snygga, men efter att läst på lite så är de lånade från dokumentärer på Discovery och liknande. Det är annars ganska långt mellan hajattackerna under den första timmen, då detta först och främst är en tonårsfilm med mycket kärlek, festande, fylla och halvnakna tjej och killkroppar i badkläder. Att den sågs av över 20 miljoner personer i USA beror nog dels på att den visades på tv och sedan att det just är en ungdomsfilm.

Tror att många tonårstjejer och tonårskillar gillar denna fim, då de inte har mycket annat att jämföra med. För detta är överlag en väldigt typiskt hajfilm som inte är speciellt nyskapande. Finns ju egentligen inga hajattack filmer som når upp till Stephen Spielbergs original ”Hajen” då de flesta blir dåliga kopior och denna film är inget undantag.

Lite kuriosa är att filmen inte är inspelad i Florida, faktiskt inte ens i USA, utan i Sydafrika av alla ställen. Sedan vad jag vet så jagar inte tigerhajar i flock, för i filmen handlar det inte om en, tre eller tio hajar i flock utan mer om tjugo-trettio tigerhajar som anfaller tillsammans. Till och med marinbiologen i filmen påpekar detta, men tror att det beror på att de har stört ekosystemet på grund av ett nybyggt konstgjort rev utanför stranden som dragit till sig både tropiska fiskar, havssköldpaddor och därmed även tigerhajarna. Ytterligare en förklaring till att de många hajarna dras mot stranden och även till människorna ges mot slutet av filmen, men eftersom det är en av de få sakerna som ger filmen en handling och twist, så vill jag inte förstöra filmen mer än nödvändigt.

Filmen är tack och lov under en och en halv timme, så de sista 20-30 minuterna är faktiskt ganska spännande och innehåller en av filmhistoriernas största hajattacker då 25 hajar simmar mot en partyflotte där de totalt massakrerar ungdomarna och det flyter och flyger blod åt alla håll och kanter.Kommentera